Leren van het verleden

Hoisting crane – lowering rotor – 2

Een terugblik

In deze tijden van Corona denken wij terug aan een crisis die niet de gehele wereld bezig hield, maar ‘slechts’ een deel ervan. We schrijven najaar 2017, als een aantal orkanen aan land komen in het Caraïbisch gebied en daar grote schade achterlaten.

Op het moment van de categorie 5 orkanen ‘Irma’ en ‘Maria’ was één van onze engineers op een van de Britse Maagdeneilanden in het Caraïbisch gebied.

WES turbines en orkanen

Onze collega was getuige van de enorme stormen en de schade die ze veroorzaakten. Daken vlogen door de lucht, gebouwen vielen als luciferstokjes om en ook de WES250 turbines werden flink op de proef gesteld door beide orkanen. Deze WES turbines zijn voorzien van een interne kraan, om de rotor te kunnen laten zakken zonder aanwezigheid van een hijskraan. De WES masten zijn hurricane proof en hebben zowel Irma als Maria zonder kleerscheuren overleefd.

De relatie 2-bladige turbines en orkanen

De ervaring van de schade die orkanen kunnen veroorzaken, gecombineerd met onze turbine met slechts 2 bladen, was voor ons de aanleiding om onze Hurricane crane verder te ontwikkelen, vorm te geven, te bouwen en te installeren.

Al onze turbines hebben 2 bladen waardoor deze met slechts 1 kraan opgebouwd kunnen worden. Onze rotorkop met bladen kan ‘plat’ op de grond worden voor-gemonteerd, waarna deze met behulp van 1 kraan gehesen en gemonteerd kan worden aan de nacelle.

Ook bij groot en correctief onderhoud is maar 1 kraan nodig om de gehele rotor (bestaande uit rotorkop en bladen) naar beneden te halen.

Interne kraan (Internal crane)

Om grote schades bij toekomstige orkanen te voorkomen, hebben wij turbines ontwikkeld met een interne kraan, de zogeheten ‘Hurricane crane’. Is een orkaan op komst, dan kan de turbine eigenaar zonder inhuur van grote machinerie, maar met de interne kraan, de rotorkop, generator en bladen naar beneden halen. Zo kunnen orkanen met windsnelheden van ruim boven de 280 km/uur geen schade aanbrengen aan de kritische onderdelen in de nacelle.

Bijkomend voordeel van een interne kraan is dat heel veel regulier en correctief onderhoud uitgevoerd kan worden zonder inhuur van een kraan. Stel er moet een blad vervangen worden, dan kunnen ook deze werkzaamheden met de interne kraan worden uitgevoerd. Kraanloos onderhoud dus!

Toepassing hurricane crane

De turbines met interne kraan zijn uitermate geschikt voor regio’s en eilanden die te maken hebben met orkaanseizoenen. Denk aan de eilanden voor de Amerikaanse kust, de Amerikaanse en Britisch Virgin Islands, het Caraïbisch gebied, de Antillen (de Boven en Benedenwindse eilanden).

Wat brengt deze crisis ons?

Wat zal deze bijzondere tijd ons brengen, pakken we het leven weer op zoals dat was voor corona? Of gaan we anders met moeder aarde en de energie voorziening om? Gaan we minder consumeren van de aarde, meer inzetten op de energiebronnen die de aarde ons geeft?

Wij gaan in ieder geval door met empoweren van de wereld met groene energie.

En u? Stapt u over op duurzame bronnen? Wij informeren u graag over de mogelijkheden van toepassing van windturbines, als dan niet voorzien van de interne hurricane crane.

Voor nu, stay strong, stay healthy

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply