Kantoor
Spanbroekerweg 162
1715 GV Spanbroek
Nederland
Contact
+31 226 425 150
info@windenergysolutions.nl
Windpark Zijpe, gelegen in het Noordhollandse, was het eerst commerciele windpark in deze provincie. Al sinds 1992 stonden er 9 Lagerwey windmolens in een lijnopstelling langs het Noordhollands Kanaal.
Vele jaren hebben deze 9 windmolens groene energie geproduceerd. Sinds eind jaren ’90 stonden er een drietal molens stil. Deze waren na 25 jaren draaien, aan het einde van hun technische levensduur.
Komende vanuit het Noorden, vanaf Den Helder, zijn het de eerste 6 molens die nog draaien. Nummer 7, gerekend vanaf het noorden, is de eerste windmolen die gerenoveerd is. In november 2019 is de Lagerwey 18/80 geüpgraded naar een WES18/80.
De naam ‘Volksmolen’ voor de windmolen op het Windpark Zijpe komt voort uit het feit dat deze door de lokale gemeenschap is gefinancierd. WES heeft in samenwerking met Kennemerwind (coöperatieve-eigenaar van Windpark Zijpe) in 2018 het Volksmolen-project opgestart. Het doel van dit project was om 1 van de 3 stilstaande molens op het Windpark Zijpe te vervangen door middel van burgerparticipatie op basis van de Postcoderoosregeling.
De lokale gemeenschap uit onder andere Burgerbrug, Schoorl, Bergen, Groet, Petten, Koedijk en Warmehuizen kon via de aankoop van zogenaamde ‘Windkavels’ bijdragen aan de financiering van de Volksmolen. In ruil voor de aankoop van deze windkavels, krijgen de participanten 15 jaar lang vrijstelling van de energiebelasting op elektriciteit, een garantie voor goedkope groene energie, die lokaal geproduceerd is. De verkoop van de Windkavels ging snel, waaruit blijkt dat lokale duurzaamheid leeft in deze omgeving.
De Volksmolen-coöperatie bestaat uit 56 leden, waarvan het merendeel burgers is en ook een paar bedrijven het besluit hebben genomen deel te nemen.
De verschillende componenten van de windmolen zijn al in de werkplaats voor geassembleerd. Na pre-assemblage worden de nacelle, rotorkop, bladen en control cabinet per vrachtwagen naar de locatie vervoerd.
De WES molens passen in een 40 voets container, dat maakt het transport in binnen en buitenland eenvoudig.
Na het lossen van de vracht, kunnen de verschillende hoofdonderdelen klaargemaakt worden voor installatie.
De 2 mastdelen zijn apart geleverd, komen rechtstreeks van de fabriek. De 2 mastdelen worden op de grond aan elkaar gemonteerd. Daarna worden de kabels door de mast getrokken en voorbereid voor montage aan de nacelle / topbox, en aan de andere zijde, voor montage aan de regelkast.
De WES windmolens hebben 2 bladen. Na montage van de rotorkop aan de nacelle, worden de bladen aan de rotorkop gemonteerd. Na deze montages is de gehele nacelle gereed om omhoog te hijsen op de mast.
Als laatste volgt de montage van het elektrische deel, waarna het inregelen en in bedrijf stellen kan plaatsvinden.
De nieuwe WES molen had een geprognotiseerde jaaropbrengst van 180.000 kWh.
Met dank aan de goede winddagen en maanden, en de vernieuwde solide turbine technologie, heeft de Volksmolen in het eerste jaar al een produktie van 215.000 kWh behaald.
Na 2 jaar stond de teller al op 396.000 kWh, en binnen de 2,5 jaar tikte de teller aan energieopbrengst de 500.000 kWh aan.
Wat betekent de hogere opbrengst voor de eigenaren van de windkavels van deze Volksmolen?
Doordat de turbine 20% meer heeft geproduceerd dan begroot, krijgen alle leden van de coöperatie ook 20% ‘extra’ vrijstelling op hun energiebelasting.
De Volksmolen is hét voorbeeld van een klein windmolen-project dat echt iets kan betekenen voor de directe omgeving. Lokaal in de eigen omgeving duurzame energie opwekken en er financieel beter van worden; de Volksmolen in een notendop!
In vergelijking met opwekking van stroom in een niet-duurzame energiecentrale hebben wij met onze Volksmolen Zijpe ruim 72 ton CO2, = (72.343,59 kg CO2), bespaard!
Voor het gehele productiejaar is dit gelijk aan de uitstoot van circa 618.321 autokilometers
Per kavel komt dit neer op ca 103 kilogram CO2, gelijk aan ruim 808 autokilometers met een uitstoot van 117 gram/km (gemiddelde uitstoot nieuwe auto’s 2020).