Energie uit wind, hoe werkt dat?

De meest eenvoudige uitleg, is als je een windturbine vergelijkt met de werking van een ventilator. Een windmolen werkt namelijk precies omgekeerd van een ventilator.

In plaats van elektriciteit te gebruiken om wind te maken, zoals een ventilator, gebruiken turbines de wind om elektriciteit te maken.

Lees verder

De wind laat de wieken draaien, hierdoor draait de as. Deze draaiende as maakt verbinding met een generator, de plek waar de draaiende beweging wordt omgezet naar elektriciteit. Een generator is een machine die elektrische energie produceert uit mechanische energie, het tegenovergestelde van een elektrische motor die elektrische energie omzet in mechanische beweging.

sluit

1
2
3
4
5
1

Rotor en bladen

2

Tandwielkast

3

Generator

4

Meteo set

5

Krui inrichting

Passieve pitch

Alle WES turbines hebben een uniek passief pitch-systeem. Dit passieve pitch systeem is gebaseerd op een evenwichtig naafprincipe. Deze technologie is ontworpen in 1980, ontwikkeld gedurende meer dan 35 jaar en is het beste concept voor bladhoek voor middelgrote windturbines.

Lees verder

Wat een turbine doet met pitchen? Het pitchen van turbinebladen is het verdraaien van de bladen, met als doel om, tot een bepaald niveau, het opgewekte vermogen bij een bepaalde windsnelheid te regelen en dus te optimaliseren.

Dankzij ons passieve pitch systeem is de WES windturbine minder aan slijtage onderhevig en heeft deze een langere levensduur in vergelijking met andere turbines (zonder passieve pitch). Bekijk de ‘passieve pitch’ video voor meer informatie over deze unieke en interessante techniek!

sluit

Video

3 bladige versus 2 bladige windmolens

Het aantal wieken speelt geen belangrijke rol bij het rendement van windturbines. Het verschil in opgewekte energie bij een gelijk turbinevermogen en gelijke windsnelheid is erg klein.

Wel zit er verschil in investering en in minimale windsnelheid om energieproduktie te starten. Zo zijn 3-bladige turbines in hetzelfde segment duurder dan 2 bladige, en hebben de 3 bladige meer wind nodig om op te starten.

De voordelen van 2 bladige turbines op een rij:

  1. Bij installatie is slechts één kraan nodig
  2. Het rotorgewicht van een 2 bladige molen is lager dan het rotorgewicht van een 3 bladige molen
  3. 80% van de onderdelen van een WES-turbines zijn zogenaamde ‘schap’ componenten (ABB Generator, Siemens Gearbox, CT-invertorsystemen), dit betekent dat deze niet uniek en specifiek ontwikkeld zijn
  4. Een bewezen langdurige betrouwbaarheid gedurende meer dan 35 jaar

Lees meer over 2 versus 3 bladen

Het op afstand monitoren

Iedere WES-turbine is uitgerust met een systeem voor bewaking en besturing op afstand. De WES SCADA software geeft niet alleen inzicht in huidige, maar ook in historische data van de turbine,  windsnelheid, windrichting én eventuele alarmen. Dit stelt turbinehouders in staat te anticiperen en te sturen, met als oogmerk een effectief, efficiënt en rendabel draaiende turbine.

Met het nieuwe WES SCADA is de turbine nu op iedere locatie, ieder moment en op zowel pc, als tablet als mobiele telefoon te monitoren.

Meer informatie hierover? Kijk op de SCADA pagina.

Geluid

Iedere wind turbine maakt een geluid. De evolutie van de windmolenparktechnologie in het afgelopen decennium heeft ervoor gezorgd dat het mechanische geluid van turbines bijna niet hoorbaar is. Het belangrijkste geluid de aërodynamische swoosh van de bladen die de toren passeren.

Onze WES50 windturbine produceert op een afstand van 100 meter van de turbine een geluidsniveau van 45 dB(A).

Milieu

De door de wind geproduceerde electrische energie is heel schone energie. De wind is een energiebron die wordt gebruikt maar niet verbruikt. Dit betekent dat deze energie niet uitputbaar is. Tevens is het lokaal opwekken en lokaal verbruiken van de energie milieuvriendelijk. Kortom, een schone energie die een positieve impact heeft op het milieu.

Het benutten van windenergie vermindert het gebruik van fossiele brandstoffen, kernenergie en andere vervuilende energiebronnen, waardoor de CO2-uitstoot afneemt.

Opties voor onze turbines

WES Hybride systemen

Als er voldoende wind beschikbaar is in een afgelegen, geïsoleerd netgebied, kan het WES Hybride systeem de energiekosten aanzienlijk verlagen. Geïnstalleerde WES Hybride turbines hebben aangetoond dat tot 80% van de energiebehoefte kan worden gedekt door windenergie.

WES turbines met interne kraan

WES-turbines kunnen worden uitgerust met een ingebouwde hijskraan. De zogenaamde in-board-hijskraan maakt het mogelijk om de rotor te laten zakken zonder een externe kraan. De rotor kan worden vastgezet om hem te beschermen tegen bijvoorbeeld orkanen of tyfonen.

WES tilt-up systeem

Onze turbines kunnen worden uitgerust met een Tilt-Up systeem. Dit betekent dat de turbine op de begane grond kan worden gemonteerd en vervolgens met het Tilt-up systeem kan worden opgebouwd. Dit opklapsysteem komt ook van pas wanneer een orkaan aan land komt.

Meer informatie of een offerte?

Sjoerd Overpelt

Sjoerd Overpelt

Project ontwikkelaar