• Onderhoud van een agrarische windmolen

    Revisie Lagerwey WES windmolen Italie

Onderhoud van een windmolen

U bent of u wordt molenaar, u heeft of koopt een Erfmolen, en dan? De molen gaat productie draaien en draaiuren maken. Deze benaming zegt het al, de molen heeft draaiende delen. En ja, alles dat draait, heeft onderhoud nodig.

In dit blog nemen we u bij de hand en leggen u het belang van onderhoud uit. We benoemen de onderhoudswerkzaamheden na inbedrijfstelling, het reguliere onderhoud en de remote monitoring, dus het uitlezen van actuele en historische data op de computer en mobiele apparaten als telefoon en tablet.

We sluiten dit blog af met een film van een agrariër die al 30 jaar molenaar is, en over zijn ervaringen met het onderhoud en de levensduur van de molen vertelt.

Dick van Tilburg van De Kubbe

Installatie en inbedrijfstelling

Het begint al met de installatie van de molen. Na in bedrijfstelling begint de molen letterlijk te draaien. Vanaf dat moment gaan we ‘tellen’.

Investeert u in een eigen Erfmolen, dan heeft u een machine. Net als bij alle trekkers, auto’s en andere machines, is onderhoud essentieel voor garantie, en zeker voor levensduur. Alles dat beweegt of bewegende onderdelen bevat, heeft immers onderhoud nodig.

Na circa 500 draaiuren is de eerste servicebeurt. De molen krijgt dan een algehele controle, waarbij waar nodig instellingen worden aangepast.

Onderhoud WES Erfmolen

Na de 500 draaiurenbeurt begint het reguliere onderhoud

Voor de geldigheid van de garantie op onze boerderijmolen, is het van belang dat u als molenaar een onderhoudscontract met ons afsluit. Immers, zonder onderhoud door ons of onze eigen onderhoudspartijen, kunnen wij het goed nalopen en onderhouden van de molen niet controleren. Tweemaal per jaar komt ons team bij u, en voert het onderhoud uit volgens een vast omlijnde checklist.

Onze monteurs klimmen in de molen, een hoogwerker of kraan is niet nodig. Dat maakt het uitvoeren van het onderhoud flexibel, voordelig en makkelijk.

Wilt u uitgebreide informatie of een offerte voor het onderhoud? Stuur ons uw gegevens en wij nemen contact met u op.

Onderhoud aan een middelgrote windmolen

Remote monitoring

Ons SCADA programma (Supervisory Control And Data Acquisition) is speciaal ontworpen voor de monitoring van WES-windmolens, dus voor het op afstand uitlezen van de actuele en historische prestaties van de molen. Daarnaast zorgt het SCADA voor vroegtijdige signalering van alarmen.

Belangrijk is om in gedachten te houden dat een windturbine een mechanische machine is. Zoals voor alle machines, is onderhoud en monitoring van cruciaal belang. WES controleert en monitort de Boerenerfmolen op afstand, via het SCADA systeem.

Monitoren en start-en-stop op afstand van windturbines betekent dat er real-time toegang is (ook via mobiele telefoon) tot de status van de turbine, vanaf elke plaats, elk moment van de dag. SCADA registreert real-time gegevens en slaat deze op. In SCADA worden rapporten gegenereerd uit historische gegevens. Dit geeft inzicht in de prestaties van de turbine.

Bij het reguliere onderhoudscontract is de toegang tot SCADA niet inclusief. Het is een extra onderdeel, bovenop het onderhoudscontract. Met SCADA heeft u inzicht in de huidige windsnelheid, de productie, rotor snelheid, windrichting en beschikbaarheid. Daarnaast heeft u de beschikking over de historische prestaties, en kunt u uw eigen rapporten van deze prestaties samenstellen. Bij een SCADA abonnement is maximaal 8 uur ondersteuning op afstand, per jaar inclusief.

Meer informatie over SCADA

Scada monitoring

Dick van Tilburg over het onderhoud van zijn 30-jaar oude windmolen

Bij Dick van Tilburg staat sinds 1993 een Lagerwey/WES windmolen op zijn bedrijf in Biddinghuizen. Hij vertelt in onderstaande video hoe zijn molen de afgelopen 30 jaar gedraaid heeft en over het belang van regelmatig onderhoud.

“Stilstand? Niet!”

In het eerste jaar werd de molen van Dick getroffen door bliksem en moesten de wieken vervangen worden. Daarna liep de molen onder een onderhoudscontract. De levensduur van de molen is een kwestie van goed onderhoud, een keer een revisie van lagers, elke 10 jaar een keer de bladen opknappen, zegt Dick. “Stilstand? Niet. Dat is net als met machines, die kun je heel lang door laten gaan. De molen zou in mijn optiek echt nog wel een keer 30 jaar kunnen draaien.”

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact met ons op