Erfmolen keuzestress

Wij schrijven vaak over onze Erfmolen, wat deze betekent voor uw bedrijf, voor de toekomstige energieprijs en meer… In dit blog vatten we veel kennis samen, om een voorzet te geven bij de keuze voor een erfmolen. Ik neem u mee in 6 stappen.

Agrariër in het veld

1. De grootte van de Erfmolen

Een akkerbouwer koopt ook geen fruittrekker

Dat schreef ik eerder in een blog.

Vergelijk het aanbod van erfmolens met het aanbod van trekkers. Ook in dat segment is het aanbod breed, van trekkers voor bijvoorbeeld de fruitteelt (klein, smal) tot aan de grote jongens voor de grote landbouwbedrijven. Een akkerbouwer zal niet kiezen voor een smalspoortrekker voor het bewerken van zijn land. Kortom, kies je als agrariër voor een (te) kleine windturbine, dan is het als de inzet van een fruittrekker voor een grote akkerbouwer. Een druppel op een gloeiende plaat.

De WES Erfmolen is de grootste erfmolen bij een gelijke ashoogte. De WES erfmolen levert daarmee de meeste energie.

Onderhoud WES Erfmolen

2. Langere wieken = meer energie

Hoe langer de wieken (bij eenzelfde ashoogte), des te meer energie er uit de lucht wordt geoogst. ‘De rotor is de motor’. Het verschil in jaaropbrengst tussen verschillende agrarische erfmolens wordt dus niet gemaakt door de ashoogte, die wordt veelal vastgelegd door de gemeente. Het is de diameter van de rotor die het verschil in jaaropbrengst maakt.

Bij een grotere diameter, gaat de molen al bij een lagere windsnelheid draaien. En juist dat maakt het verschil in opbrengst!

De WES Erfmolen heeft de grootste opbrengst van alle Erfmolens. Op dezelfde hoogte produceert de WES Erfmolen tot wel vijf keer meer elektriciteit!

Lagerwey

3. Een nieuwkomer, of een molen met een trackrecord van ruim 40 jaar?

Onze karakteristieke tweebladige kleine windmolen werd al in het begin van de jaren tachtig ontworpen door de Nederlandse windturbinepionier Henk Lagerweij. Deze Lagerwey technologie heeft zich de afgelopen veertig jaar door en door bewezen. Daardoor heeft onze WES Erfmolen een bewezen levensduur van 25+ jaar en de hoogste opbrengst (en snelste terugverdientijd) van alle kleine windmolens.

Nog steeds draaien in Nederland tientallen Erfmolens uit de jaren 80. Deze draaien op boerderijen en bedrijfsterreinen. Zeker weten dat uw Erfmolen een generatie lang mee kan? Kies voor een WES Erfmolen.

Meer lezen over onze historie? Volg deze link.

4. Twee of drie bladen?

Bij WES krijgt u 1 blad korting….

WES windmolens hebben 2 bladen. Dat betekent 1 blad minder produceren, makkelijkere installatie doordat er 1 kraan nodig is, 1 blad minder af te voeren aan het einde van de levensduur en toch een vrijwel gelijke energieproductie.

Dat betekent dat wij ca. 25% grotere bladen kunnen toepassen, die de productie van de molen kunnen verdubbelen met een vergelijkbare drie wieker.

Meer lezen over 2 versus 3 bladige molens, lees het blog.

Kleine windmolen 25 meter

5. Twee kleine of 1 middelgrote Erfmolen?

In de praktijk zien wij dat de (middel)grote agrarische bedrijven soms kiezen voor 2 kleine molens, en niet voor 1 middelgrote. Dubbel zo veel molens betekent dubbel zo vaak onderhoud en twee maal zo vaak kans op pech. Als grootste onder de kleine windmolens wekt onze WES Erfmolen tot wel 5 keer zoveel op als twee van de kleinste Erfmolens.

Wij schreven een blog, specifiek over de keuze tussen 1 middelgrote erfmolen of 2 kleine erfmolens. U leest via deze link ons blog.

6. Investering per opgewekte kWh

Tot slot nog een financiële keuze. Hoeveel levert een molen aan energie, ten opzichte van de investering. Onze WES Erfmolen is de grootste, de duurste… rekenen we dit naar opbrengst, dan is onze WES Erfmolen de erfmolen met de laagste investering per opgewekte kWh.

Tot slot, een businesscase op maat

In dit blog heb ik 6 keuze items genoemd. Is voor u de keuze duidelijk, of heb ik de keuzestress verder aangewakkerd?

Wij helpen u graag bij het maken van de keuze. Bent u benieuwd of een erfmolen bij uw bedrijfsvoering past? Wij maken vrijblijvend een analyse op basis van de windsnelheid op uw locatie, de lokale regelgeving en uw energiebehoefte. Laat hier uw contactgegevens achter, dan nemen wij contact met u op.