• Zo betaalt u zo min mogelijk energiebelasting

    Agrarische windmolen

Zo betaalt u zo min mogelijk energiebelasting

Voor elke kWh stroom die u inkoopt, betaalt u energiebelasting. Met deze belasting stimuleert de overheid bedrijven en particulieren om minder stroom te verbruiken of om zelf stroom op te wekken. De energiebelasting op elektriciteit bedraagt ongeveer een derde van de energiekosten en loopt dus in de duizenden euro’s per jaar. Ter illustratie, wie 50.000 kWh stroom inkoopt, betaalt hierover €4.700 energiebelasting. Dat kan anders!

Windmolen achter de schuur

U betaalt geen energiebelasting over zelf opgewekte stroom

Onze tip om zo weinig mogelijk energiebelasting te betalen: Produceer zelf zoveel mogelijk stroom voor eigen gebruik. Over zelf opgewekte stroom betaalt u immers 0 euro energiebelasting.

WES rotorkop Zijpe

Grootverbruikers stemmen verbruik en -opwek zoveel mogelijk af

Grootverbruikers betalen per maand wat zij verbruiken en vallen aan het begin van het jaar in de hoogste staffel voor energiebelasting. In de eerste maanden van het jaar valt de energierekening dus hoger uit dan in de rest van het jaar.

Salderen is voor grootverbruikers niet mogelijk, waardoor het extra belangrijk is om stroom op te wekken op de momenten dat u de energie nodig heeft. Een windmolen kan, mits er wind staat, 24/7 elektriciteit opwekken. Zonnepanelen wekken alleen overdag, mits de zon schijnt, elektriciteit op. Een molen past daarom altijd beter bij het verbruiksprofiel van agrariërs, ongeacht of u veehouder, akkerbouwer of mkb-er bent. Wilt u als grootverbruiker maximaal uw energiebelasting ‘wegproduceren’, dan is opwek van energie ruim boven uw verbruik het meest gunstig.

Kleine windmolen op de boerderij

Kleinverbruikers: let op uw toekomstig stroomverbruik

Overweegt u om zelf groene stroom op te wekken, kies dan altijd voor de erfmolen die het beste past bij uw toekomstige energieverbruik. Hierbij wekt u beter iets te veel stroom op dan te weinig. Zo saldeert u alles weg en betaalt geen energiebelasting.

Energiebelasting wordt berekend volgens een staffelsysteem, waarbij de eerste 10.000 kWh het hoogste belastingtarief kent. Zonde om het hoogste tarief te betalen terwijl u beter een molen had geplaatst met een hogere, beter passende productie.

Agrarische windmolen

Energiebelasting omzeilen en uw energiekosten verlagen? Wij vertellen u wat zelf stroom opwekken met een kleine windmolen u oplevert. Vraag hier gratis een berekening op maat aan.