• Volksmolen Zijpe produceert 100.000 kWh binnen 4 maanden!

Volksmolen Zijpe produceert 100.000 kWh binnen 4 maanden!

Slechts 4 maanden heeft het geduurd!

De Volksmolen op het Windpark Zijpe heeft de grens van 100.000 kWh gepasseerd! De molen is op 1 November 2019 geïnstalleerd en mede door de vele wind rijke weken is deze productie mijlpaal bereikt.

Via een SCADA monitoringssysteem wordt de molen sinds de installatie live gevolgd. Het was dan ook een mooi moment toen de 100.000 kWh werd gepasseerd.

Windkavels

De naam “Volksmolen” voor de windmolen op het Windpark Zijpe komt voort uit het feit dat deze door de lokale gemeenschap is gefinancierd. WES heeft in samenwerking met Kennemerwind (coöperatieve-eigenaar van Windpark Zijpe) het Volksmolen-project opgestart. Het doel van dit project was om 1 van de 3 stilstaande molens op het Windpark Zijpe te vervangen door middel van burgerparticipatie op basis van de Postcoderoosregeling.

De lokale gemeenschap uit onder andere Burgerbrug, Schoorl, Bergen, Groet, Petten, Koedijk en Warmehuizen kon via de aankoop van zogenaamde “Windkavels” bijdragen aan de financiering van de Volksmolen. Waarbij ze zelf 15 jaar lang vrijstelling kregen van de energiebelasting op elektriciteit, een garantie voor goedkope groene energie, die lokaal geproduceerd is. De verkoop van de Windkavels ging snel, waaruit blijkt dat lokale duurzaamheid leeft in deze omgeving.

Goed nieuws voor toekomstige projecten!

De Postcoderoosregeling word in 2021 in een nieuw jasje gestoken. Waar de huidige regeling gebaseerd is op de vrijstelling van energiebelasting, zal de nieuwe regeling een subsidie worden op basis van de productie kilowattuur van hernieuwbare stroom. Binnenkort volgt er een blog met meer informatie over de nieuwe Postcoderoosregeling. Houdt onze kanalen in de gaten voor updates!