Contact
Professor van der Waalsstraat 1
1821BT Alkmaar
Nederland
KvK: 83560548
+31 (0)85-7925251
info@ecoways.nl
Dick van Tilburg is directeur van De Kubbe B.V. in Biddinghuizen, een overslagbedrijf voor pootaardappels en de opslag en het drogen van uien. Het bedrijf levert door heel Noordwest-Europa pootgoed voor de frietindustrie. In 1993 is op het bedrijf een windmolen geplaatst. Deze molen draait inmiddels al 30 jaar naar tevredenheid.
Kort geleden heeft Dick zijn windmolen verkocht in het kader van Windplan Groen van de provincie Flevoland. Dit plan houdt in dat oude windmolens weggehaald en er wordt opgeschaald met grotere, nieuwe windmolens. Als het aan Dick had gelegen had zijn windmolen echter zo nog eens 30 jaar kunnen draaien. John Braakman, directeur van WES, ging in gesprek met Dick. Hier leest u zijn ervaringen als ‘molenaar’.
“Het rendement is altijd prima, omdat deze molen een hele hoge opbrengst heeft. Het zijn de best verdienende vierkante meters in het bedrijf.”
Wat is de belangrijkste reden voor jullie geweest om een windmolen te kopen?
“Het zelfvoorzienend kunnen zijn in stroomverbruik. We bouwden een grote koelinstallatie en daarvoor is heel veel stroom nodig. Deze stroom kun je inkopen maar als je het zelf opwekt heb je daar veel voordeel van. Uiteindelijk hebben we in september 1993 een windmolen gebouwd in en die staat nu dertig jaar.”
Het is een grote investering, voor heel veel agrariërs is twee, drie ton echt heel veel geld.
“Ja maar dat was toen in die tijd ook al.
Toen wij de keuze hadden in ‘92, ‘93 om die molen te gaan plaatsen hebben wij de mogelijkheid gehad om 40% van de bouwkosten gesubsidieerd te krijgen. Dat heeft geholpen om die gigantisch grote investering, die het toentertijd ook al was, te gaan doen. En dat is wel het zetje dat je met de hakken over de sloot trekt.”
Jullie zijn een koelbedrijf. Verbruiken jullie dan ook de meeste stroom van oktober tot april?
“Het is heel simpel, in de oogstperiode ga je agrarische producten naar binnen rijden. Dit is over het algemeen in september. De piek aan stroomverbruik ligt dus in de herfst en de winter. Dit is ook precies de periode dat het het hardst waait.”
Hoe is de verhouding tussen wind en zon op het bedrijf?
“Alle energie die wij hier gebruiken, wekken wij zelf op. In 2017 hebben we SDE subsidie gekregen om zonnepanelen te leggen. De zonnepanelen hebben we geplaatst uit het punt van duurzaamheid. We wilden volledig energieneutraal zijn. Daarom hebben we de daken vol gelegd zodat de opwek van zonne-energie en windenergie in totaal de dekking geeft van alle energie die wij nodig hebben. Een nadeel van zonne-energie is dat het voornamelijk in de zomermaanden geproduceerd wordt, terwijl wij een bedrijf zijn dat in de wintermaanden en het voorjaar onze piek heeft liggen. Dus de windmolen past energetisch gezien beter bij ons bedrijf en onze bedrijfsvoering dan zonne-energie.”
Wat heb je in de afgelopen 30 jaar meegemaakt met de molen, van de bouw tot aan nu Windplan Groen?
“In het begin is het iets nieuws en vraag je je af wat de molen gaat opleveren. Nou, uiteindelijk draaide hij goed. De wind was prima. Wij hebben daar heel veel stroomopbrengsten van gehad, zeker de eerste jaren. De stroomprijzen waren niet altijd om over naar huis te schrijven maar het rendement was altijd prima omdat je een hele hoge opbrengst had van deze molen. De molen heeft gewoon super gedraaid zonder enige vorm van hoge kosten.
Een keer hadden we een blikseminslag. En dan moet ik wel zeggen, dat is de enige geweest. Toen hebben we ook de wieken moeten vervangen. Dat was al na een jaar. Daarna is er gelukkig nooit meer één geweest.
De molen draait onder een onderhoudscontract. Standaard wordt de olie ververst. We kregen destijds MEP subsidie voor de revisie van tandwielkasten en de generator. Het onderhoudscontract is gewoon doorgelopen tot nu en verder hebben wij geen grote problemen gehad met de molen. Altijd alleen maar goede revenuen, en stilstand, niet.”
30 jaar geleden wist je nog niet wat de windmolen zou brengen.
“In het begin zet je de molen neer en dan heb je echt geen idee wat die gaat die brengen. Ja, je hebt hele leuke uitrekenmodellen, en prognoses had je in die tijd ook al wel. Uiteindelijk heeft de molen ons echt veel gebracht. Het is een tweede tak geworden binnen ons bedrijf. Het heeft de stroomvoorziening gegarandeerd en uiteindelijk zijn het stomweg gezegd de best verdienende vierkante meters binnen het bedrijf geweest en dat is wel heel apart. Iets wat je niet verwacht had.”
Je gaat na 30 jaar afscheid nemen van de molen, wat gaat er nu gebeuren?
“Ik had de molen graag langer gehad. Het is dat wij in gebied groen zitten hier in de Flevopolder, waarbij we de mogelijkheid hadden om op te schalen met minder molens naar meer energie opwek. Dat is de reden dat deze weg moest. Zulke molens kunnen makkelijk nog 20 – 30 jaar door. Dat is helemaal geen enkel probleem. De levensduur van de molen, zeker deze molens, is een kwestie van goed onderhoud. Een keer een revisie van lagers en dat soort dingen. Dat is net als met machines, die kun je heel lang door laten gaan. En die molen had in mijn optiek echt die dertig jaar hierna nog wel een keer kunnen draaien.
Ik heb hem verkocht. Hij wordt keurig uit elkaar gehaald en alle onderdelen zullen hergebruikt gaan worden. Het staal is natuurlijk makkelijk. De bladen, waar altijd discussie over is, worden opgelapt. Die kun je opnieuw coaten en opnieuw gebruiken voor een molen. Zo werden deze bladen ook altijd gereviseerd na tien jaar. Dan werden ze niet weggegooid maar netjes opgelapt. Ik weet niet eens of ik dezelfde wieken teruggekregen heb maar zo werden ze altijd uitgeruild tussen de molens. Geen probleem.”
Een prachtig verhaal Dick.
“Het is ook zoals het is. Ja, ik kan het niet anders maken.”
Professor van der Waalsstraat 1
1821BT Alkmaar
Nederland
KvK: 83560548
+31 (0)85-7925251
info@ecoways.nl