• Energieprijzen door het dak

    WES-windturbines-Zijpe

De stijging van de elektriciteitsprijzen binnen Nederland is ongekend! Hoe speelt U hierop in?

Sinds 2020 zijn de energieprijzen exponentieel gestegen. Zo lag de gemiddelde kWh prijs (ex. belastingen en toeslagen) in 2020 nog rond de 5 cent en momenteel (lees oktober 2021) tussen de 15-25 cent, dit is een stijging van ruim 300% in minder dan een half jaar tijd! Op 7 oktober was de prijs per kWh gemiddeld zelfs 30 cent, een stijging van 600%!

energieprijs

De achtergrond

Veel van de in Nederland gebruikte energie wordt opgewekt met fossiele brandstoffen, nu de prijzen van deze fossiele brandstoffen enorm zijn gestegen (denk aan gas en kolen), zorgt dit voor een toename in de kWh prijs.

Steeds meer energie wordt duurzaam opgewekt, hierdoor is het aanbod van energie verschillend per moment van de dag. Duurzame energie zal dus vaak moeten worden opgeslagen om dit wisselende aanbod te koppelen aan de vraag wat leidt tot extra kosten. Daarnaast zorgt een stijgende CO2 taks (minimale prijs per geproduceerde ton CO2) ook voor een stijgende energieprijs met name voor de energie opgewekt met fossiele brandstoffen.

Wie heeft een voorsprong?

Al sinds de vorige eeuw, de jaren 90, zijn er agrariërs die de voordelen van eigen opwek kennen, en nu weinig last hebben van de fluctuerende en stijgende energie prijzen. Het mag duidelijk zijn, de agrariërs, bedrijven en overige (groot)verbruikers die al geïnvesteerd hebben in eigen opwek middels een WES molen hebben een voorsprong, zij zijn minder of niet afhankelijk van de prijzen.

Hoe speelt U in op deze stijgende prijzen?

De beste manier om geen last te hebben van de enorme prijsstijgingen op de energiemarkt is door middel van eigen opwekking. Dit kan op een duurzame manier zoals windenergie en is niet alleen goed voor de portemonnee maar ook voor het klimaat. Doe als uw collega’s, door zelf duurzaam energie op te wekken ben je onafhankelijk van de marktprijs, weet je zeker dat je een stabiel tarief behoudt én beperk je de CO2 uitstoot!

De WES windmolen, bewezen technologie op het boerenerf

Bent u een agrariër met een hoog energieverbruik (lees: meer dan 80.000 kWh) en wilt u onafhankelijk uw energieprijs bepalen zonder rekening te moeten houden met de ‘gekte’ op de energiemarkt? Een WES-windmolen biedt uitkomst. Deze windmolens hebben een lage kWh-prijs en maken gebruik van een technologie die zich al meer dan 35 jaar heeft bewezen. Een goed rendement op uw investering, verduurzaming van uw bedrijf en omgeving en een windmolen die zonder zorgen minimaal 25 jaar draait.

Meer lezen?

Zowel de Nederlandse als de buitenlandse pers schrijft over de enorme prijsstijgingen voor energie. Meer lezen? Volg onderstaande links:

NU.nl, energie tot 6 keer duurder

Volkskrant: energieprijzen schieten de lucht in

Limburger: energieprijzen door het dak

VRT nieuws België: prijzen op internationale energiemarkt door het dak

Meer informatie of vrijblijvend gesprek aan de keukentafel?

Sjoerd Overpelt

Project ontwikkelaar