• 2- vs 3-bladige windturbines

    WEs-windturbine

2- vs 3-bladige windturbines

Wist je dat een 3-bladige windturbine (met een bepaald vermogen) met een lagere snelheid draait dan 2-bladige windturbines (met hetzelfde vermogen)?

Hierdoor is de kracht die wordt afgegeven op een 3-bladige turbine naar de constructie (bladen, gondel, toren en fundering) groter dan bij een vergelijkbare 2 bladige turbine.

Als gevolg daarvan moet de sterkte van 3-bladige windturbines hoger en de fundering zwaarder zijn. Voor 3-bladige windturbines is derhalve meer materiaal nodig.

Daarnaast zijn er meer verschillen tussen 2- en 3-bladige windturbines:

  1. 3-bladige turbines produceren veel trillingen bij hogere windsnelheden en hebben sterkere constructies nodig om met deze trillingen om te gaan.
  2. 3-bladige windturbines hebben een veel grotere en veel zwaardere rotor, de rest van de turbine constructie is hierdoor ook zwaarder en sterker.
  3. Omdat de rotorfrequentie van een 3-bladige middelgrote windturbine lager is in vergelijking met een 2-bladige turbine van gelijk vermogen, is het koppel op de versnellingsbak hoger. Daarom moet de versnellingsbak zwaarder worden.
  4. De totale hoeveelheid materialen die wordt gebruikt voor middelgrote 3-bladige windturbines (met een bepaald vermogen) overschrijdt vaak de hoeveelheid materialen voor een 2-bladige turbine (met hetzelfde specifieke vermogen) met twee keer of meer.
  5. Funderingen die nodig zijn voor middelgrote windturbines met 3 bladen kunnen tot 4 keer zoveel beton nodig hebben.
  6. Tweebladige windturbines hebben niet de technische tekortkomingen van driebladige windturbines. Constructies met 2 bladen (bladen, gondel, toren en funderingen) zijn efficiënter en veel lichter. Omdat de rotatiesnelheid hoger is, zijn de wieken slanker, lichter en hebben ze minder visuele impact vergeleken met driebladige windturbines.
  7. Daarnaast, en ter ondersteuning van 2-bladige ontwerpen, kunnen ondersteuningswegen lichter zijn en is er minder hijscapaciteit nodig per geïnstalleerde kW.