Update: ISDE subsidie wordt verlengd

Goed nieuws! De Tweede Kamer heeft besloten om de ISDE subsidie ook in 2024 en 2025 te behouden. Het budget van 20 miljoen euro wordt over meerdere jaren verdeeld.

Verzeker uzelf van windmolensubsidie

Voor kleine windmolens is subsidie beschikbaar. Deze ISDE subsidie bedraagt maar liefst € 21.582. Ook vertellen we u in dit blog hoe u door te investeren in een Erfmolen drastisch uw belastingdruk verlaagt met behulp van de Tijdelijke Willekeurige Afschrijving (TWA). Voordelen, die in 2023 oplopen tot wel € 90.000,-.

ISDE: Duurzame energie binnen handbereik

De ISDE regeling is een stimulans voor investeringen in duurzame energie, waaronder ook ‘kleinschalige windturbines’, oftewel erfmolens. Voor de WES Erfmolen bedraagt deze subsidie maar liefst € 21.582. We helpen u graag bij het aanvragen van de subsidie. De belangrijkste voorwaarde voor toekenning van ISDE subsidie is een 3*80A (kleinverbruikers)aansluiting om de windmolen mee aan te sluiten op het elektriciteitsnet.

Voor een gedetailleerd overzicht van het aanvraagproces, bezoek www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/zakelijke-gebruikers/kleinschalige-windturbine.

Wacht niet langer: Wilt u een windstudie en businesscase ontvangen? Of liever een persoonlijke afspraak op uw locatie? Neem contact met ons op om gezamenlijk de ISDE aanvraag te realiseren en op tijd in te dienen.

Alleen in 2023 tot € 90.000,- voordeel op een WES Erfmolen

Eerder wezen we al op de subsidies en regelingen in 2024. Of u nu wel of niet in aanmerking komt voor ISDE subsidie, belastingvoordeel is er voor eenieder. Naast kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) heeft de overheid de versnelde afschrijving in het leven geroepen. Hiermee schrijft u de WES Erfmolen tot wel 50% af in 2023 en daarmee verlaagt u uw belastingdruk aanzienlijk. Deze ondersteunende maatregelen vertalen zich in tot wel € 90.000,- aan regelingen en subsidie voor de snelle beslissers in 2023. Hier vertellen we u meer over een generatie lang goedkope stroom.

ISDE, TWA en netto investering Erfmolen

Een rekenvoorbeeld

Een bedrijf in het Noord-Hollandse laat een businesscase opmaken. Op deze locatie is de windsnelheid op 15 meter ashoogte 5.1 m/s. Het bedrijf heeft een energievraag van 200.000 kWh.

Onderstaand de invloed van deelname aan ISDE en TWA op de terugverdientijd. In de berekening houden we rekening met een jaarlijkse indexering van de energieprijs, een direct gebruik van 80% van de opgewekte energie (bedrijfsafhankelijk) en een financiering van 80% van de totale investering.

Stel, deze ondernemer beslist net te laat om gebruik te maken van de regelingen. Met deze investering realiseert dit bedrijf een terugverdientijd van 7 jaar.

Beslist deze ondernemer voor eind september, maakt hij (met onze hulp!) maximaal gebruik van de ISDE en de versnelde afschrijving, dan wordt de terugverdientijd 1,5 jaar.

We schreven eerder ook over de terugverdientijd van de WES Erfmolen in 2023.

WES: uw windmolen partner sinds 1982

Uw energieprijs 25 jaar lang op slechts 8 tot 15 cent per kWh? Verlaag uw bedrijfsrisico en verklein uw afhankelijkheid van energieleveranciers en de schommelende stroomprijzen.

Neem nu contact met ons op en ontvang vrijblijvend een op maat gemaakte berekening. Wij lichten deze graag toe tijdens een keukentafelgesprek. Van eerste gesprek tot aan subsidieaanvraag, bouw en onderhoud van de molen: WES ontzorgt zodat u zich op uw bedrijf kunt blijven richten.

Meer informatie?

John Braakman