Combineren van wind en zonne-energie,
het grote plaatje
Zonnepanelen zijn erg populair en worden steeds goedkoper. Het is eenvoudig te plaatsen op bijvoorbeeld daken of op braakliggende stukken grond. Een ander voordeel van zonnepanelen is dat het niet heel erg in het zicht ligt. Wij krijgen vaak de vraag waarom er een windmolen aangeschaft dient te worden als je ook zonnepanelen kan hebben?
Zonnepanelen zijn een geweldige bron van duurzame energie, maar zoals de titel van dit artikel al suggereert zijn windturbines onmisbaar in een duurzame oplossing voor de energievoorziening. Ook in landen waar de zon op volle sterkte is zijn windmolens nodig.
Zonnepanelen kunnen goed energie leveren voor het energieverbruik overdag, maar niet gedurende de avond en nacht.
Waarom? Heel simpel, voor de uren dat er geen zon is. Windenergie kan ervoor zorgen dat er ook ’s avonds voldoende stroom is om alle werkzaamheden te laten plaatsvinden en gebruik te maken van alle machines. In dit stuk leg ik in begrijpelijke taal uit hoe verschillende bronnen samen ingezet kunnen worden.
De energieconsumptie ofwel “load”
De dagelijkse load van een agrarisch bedrijf is als volgt:
Het patroon in de grafiek valt te vergelijken met dat van een agrarisch bedrijf. Te zien is dat de piek van de energievraag in de ochtenduren ligt. De piek in de morgen ontstaat doordat agrariërs in de regel hun werkzaamheden vroeg beginnen, terwijl in de avond het verbruikspatroon een meer huishoudelijk karakter krijgt.
In de bovenstaande afbeelding gaan we ervan uit dat er nog geen duurzame energie wordt gebruikt. De complete energiebehoefte wordt in dit geval verkregen vanuit het net. Netstroom wordt voor het grootste deel opgewekt uit fossiele brandstoffen, wat steeds minder wordt gewaardeerd.
Om voldoende elektriciteit te genereren voor een heel etmaal, met levering in avond en nacht vanuit een energieopslag medium, zou je minstens twee keer zoveel zonnepanelen nodig hebben en ook nóg meer vermogen aan opslag om de hele dag duurzame energie te kunnen gebruiken.
Het aanbod van zon en de momenten van tekorten
De grootste “tekortkomingen” van zonnepanelen zijn zojuist naar voren gekomen. Namelijk wanneer de zon onder is, er geen energie opgewekt wordt door de panelen. In de onderstaande afbeelding is dit probleem goed zichtbaar. In zonne-energie zitten veel pieken en dalen. Is het bewolkt zal er weinig opgewekt worden en zoals genoemd is zon er nooit over de hele dag.
Een 100% energieconsumptie vanuit zonnepanelen is in deze situatie niet mogelijk. Een oplossing zou zijn, heel veel zonnepanelen neerleggen, zoveel dat je meer dan twee keer zoveel opwekt als dat je verbruikt, er gaat namelijk energie verloren bij opslag. (in het voorbeeld hierboven zijn er dus zonnepanelen te kort. Hierbij zou je een batterij kunnen gebruiken om het overschot op te slaan. Dit klinkt super, echter is een batterij nog steeds een zeer dure oplossing. Ook het feit dat er dagen zijn dat de zon helemaal niet schijnt is een minpunt. Het risico op geen duurzame stroom wordt door het gebruik van verschillende soorten bronnen aanzienlijk kleiner.
Door wind toe te voegen aan het totale energieproductiesysteem zal een veel kleinschaliger opslagsysteem nodig zijn (bijvoorbeeld batterijen of waterstof).
Wind vult de substantiële gaten
De oplossing is het combineren van duurzame bronnen. Hier komt het grote pluspunt van windenergie naar voren. Wind is een zeer constante bron. Hier kun je de energievraag die na zonsondergang en ’s winters nodig is goed mee dekken!
Voor de elektriciteit die nodig is tijdens de wintermaanden, is een privé windturbine bij een agrarisch bedrijf ideaal. Windturbines produceren in de winter de meeste elektriciteit waar zonnepanelen dit in de zomer doen. Samen maken ze de ideale combinatie om een agrarisch bedrijf het hele jaar door van elektriciteit te voorzien. Vooral in streken met voldoende wind is het opwekken van windenergie veel voordeliger dan het opslaan van zonne-energie in batterijen.
Hieronder zie je het profiel waar een combi is gemaakt van wind en zon. Door hier nog een opslagbron (bijvoorbeeld batterij of waterstof) aan toe te voegen, kun je het overschot in de middag opslaan en waar nodig weer inzetten wanneer het nodig is. Deze batterij zal veel kleiner hoeven zijn dan wanneer je alleen zonnepanelen zou neerleggen. Kortom door duurzame energiebronnen combineren is een totaal groene oplossing een stuk dichterbij!
Een ander bijkomend voordeel van het combineren van deze energiebronnen is het beter benutten van de aan te leggen aansluiting. Waar zonnepanelen en windmolens dicht bij elkaar staan is nog maar één aansluiting nodig in plaats van twee. Zo kunnen kleine en grote producenten van zonne- en windenergie veel geld besparen.
Wil jij weten wat de beste oplossing is voor jouw bedrijf?
Ben je nieuwsgierig hoe wij jou kunnen helpen om jouw energievoorziening ‘groener’, stabieler en goedkoper te maken? Vul het formulier in en wij maken een persoonlijk voorstel voor jouw situatie.