• Dak vol? Kies wind!

    Landbouwbedrijf met zonnepanelen en windmolen

Wind of zonne-energie?

We kennen allemaal de voordelen van zonnepanelen: ze zijn gemakkelijk te plaatsen, liggen uit het zicht en zijn redelijk snel terugverdiend. Een mooie eerste stap richting zelfvoorzienend worden. Toch zijn er veel situaties te bedenken waarin een kleine windmolen beter bij agrarische bedrijven past.

Zonnepanelen zijn niet voor ieder bedrijf een goede keuze. Vaak genoemde redenen:

  • De dakconstructie is niet geschikt;
  • Het piekmoment van de stroomvraag ligt niet in de zomer;
  • Het piekmoment van de stroomvraag ligt niet op het midden van de dag;
  • Niet iedereen wil een omvormer boven zijn dieren hangen;

Stroomopwek zon vs. wind

De bloembollenkweker uit het voorbeeld in de grafiek verbruikt de meeste stroom tussen oktober en maart, terwijl zijn zonnepanelen vooral in de zomer energie opwekken.

Dak vol? Kies wind!

Daarnaast passen op veel bedrijven simpelweg niet meer panelen op het dak dan er nu al liggen. Om helemaal zelfvoorzienend te worden is een combinatie van wind en zonne-energie een gouden zet. Samen leveren wind en zonne-energie een stabiele energieproductie over het jaar:

  • Op donkere dagen waait het vaak, terwijl op zonnige dagen meestal minder wind staat. Op slechts een handvol dagen per jaar is het windstil.
  • Zonnepanelen zorgen voor piekbelasting midden op de dag en in de zomer. Dit kan worden gecorrigeerd door de combinatie van zon en windenergie, die stabiliserend werkt op het net.

Combinatie van wind en zon

Waarom windenergie zo goed bij het verbruiksprofiel van agrariërs past

Bij de keuze tussen zonnepanelen en een windmolen kijken we naar het verbruiksprofiel van het bedrijf. Op welke tijdstippen van de dag en in welke seizoenen is de meeste stroom benodigd? Is het verbruikspatroon redelijk stabiel, zoals in de pluimvee- en varkenshouderij? Wordt er ’s ochtends en ’s avonds gemolken, als de zon nog niet volop schijnt? Of worden groentes gekoeld in de herfst en winter? In al deze gevallen past het energieverbruik beter bij een kleine windmolen dan bij zonnepanelen.

  • Erfmolens hebben een redelijk stabiel opwekpatroon gedurende de dag en de nacht. Ruim 40% van de stroom wordt ’s avonds en ’s nachts, tussen 20:00 en 08:00, opgewekt.
  • Het “windseizoen” ligt in de herfst en in de winter. Van november tot en met februari wekken zonnepanelen circa 12% van hun totale jaarproductie op. Windmolens wekken in deze periode ongeveer 50% van hun jaarproductie op.
  • De energieprijzen liggen midden op de dag het laagst. Op de momenten dat de meeste stroom wordt verbruikt door huishoudens, rond 08:00 uur ’s ochtends en rond 19:00 ’s avonds, is de kWh-prijs het hoogst. Handig als u op deze dure momenten niet veel stroom hoeft in te kopen bij een energieleverancier, maar dit wordt opgewekt door uw eigen erfmolen.

Conclusie: doordat windenergie voor het grootste gedeelte direct verbruikt wordt op de bedrijfslocatie, is het rendement uit windenergie (zeker op de dure uren) hoog. Het hoogste rendement uit energie wordt immers behaald als de stroom direct op het bedrijf wordt verbruikt op het moment dat het wordt opgewekt, en er weinig energie ingekocht hoeft te worden bij een energieleverancier.

De ervaring met wind & zonne-energie van Dick van Tilburg

Dick van Tilburg heeft sinds 1993 een Erfmolen op zijn agrarische bedrijf in Biddinghuizen en sinds 2017 zonnepanelen op het dak. De opbrengst van windenergie en zonne-energie samen dekt het complete energieverbruik op het bedrijf. Dick vertelt over de verschillen tussen wind en zon en waarom een windmolen zo goed bij zijn bedrijf past.

Benieuwd of een erfmolen bij uw bedrijf past?

Aan de hand van uw locatie en stroomverbruik maken we vrijblijvend een berekening. Zo weet u direct hoeveel u kunt besparen op uw energierekening en in hoeverre de WES Erfmolen bij uw bedrijfssituatie past. Liever direct een gesprek? Natuurlijk komen we gratis naar u toe om uw locatie te bekijken en uw vragen te beantwoorden.