WES-100-wide-4

Eerste ‘Volksmolen’ op Windpark Zijpe is een succes!

Windpark Zijpe, het eerste commerciële windpark van Noord-Holland dat sinds 1992 duurzame energie opwekt. De laatste jaren had dit park een ietwat treurige aanblik doordat maar liefst 3 van de 9 oude turbines stil stonden. Na 25 jaar duurzame energie te hebben geproduceerd zijn deze turbines ‘einde latijn’.

Postcoderoosproject
Op initiatief van Kennemerwind (coöperatieve-eigenaar Windpark Zijpe) en Wind Energy Solutions uit Spanbroek, is het Volksmolen-project opgestart, waarbij één van de drie stilstaande turbines zou worden vervangen door een nieuwe turbine van exact hetzelfde formaat maar met een hogere opbrengst. De nieuwe turbine is begin december 2019 geïnstalleerd waardoor de eerste Volksmolen een feit is. En dit allemaal dankzij de lokale gemeenschap. Samen, lokaal, duurzaam investeren!

Tijdens de start van het duurzame project werd in Burgerbrug (Gemeente Schagen) een eerste informatie-avond gehouden waarbij de ruim 70 aanwezigen werden geïnformeerd over ‘de Volksmolen’, een postcoderoosproject waarbij huishoudens, bedrijven en verenigingen uit de directe omgeving de mogelijkheid kregen om een zogenaamde ‘windkavel’ te kopen in de Volksmolen. Een oude stilstaande windmolen wordt hiermee vervangen door een WES 80, een nieuwe wind turbine van exact dezelfde hoogte, met exact dezelfde rotoroppervlakte, maar met een hogere opbrengst in energie dan de oude turbine.

15 jaar lang goedkope energie
De diverse deelnemers die een windkavel hebben gekocht krijgen 15 jaar lang vrijstelling van de energiebelasting op elektriciteit. Op deze manier is elke deelnemer gegarandeerd van 15 jaar goedkope energie, die ook nog eens lokaal is opgewekt. Een win-win-situatie.

Veel animo voor windkavels
Na diverse informatieavonden te hebben georganiseerd in onder andere Burgerbrug, Schoorl, Bergen, Groet, Petten en Koedijk bleek de animo voor windkavels onder de lokale geïnteresseerden groot te zijn. Een signaal dat lokale duurzaamheid leeft in deze omgeving. Al vrij snel waren de windkavels uitverkocht en kon de nieuwe windturbine worden besteld.

En sinds begin december 2019 is het zover, de allereerste Volksmolen is gerealiseerd. Dit allemaal dankzij de lokale gemeenschap met een hart voor groene energie uit de directe omgeving.

Heeft u interesse in een soortgelijk wind-project in uw regio? Neem vrijblijvend contact op met Sjoerd Overpelt, projectleider van de Volksmolen.

Sjoerd Overpelt
06-83 52 38 56
info@volksmolen.nl

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply