• Uniek project: historische molen met uniek binnenwerk

    De-nieuwe-molen-in-Wesepe-Foto-RTV-Oost

Traditionele 4 wiekige molen met nieuwe functie

In dit blog neem ik jullie mee in een van onze unieke molenprojecten, een uniek project dat in het Overijsselse Wesepe wordt gerealiseerd. Na 75 jaar afwezigheid krijgt Wesepe weer een beeldbepalende traditionele molen. Van buiten een traditionele molen, van binnen een uniek stukje techniek. Een project waarbij WES de engineering doet voor het voor deze molen unieke besturingswerk… wat we gaan doen, dat leg ik u uit, maar eerst een stukje historie.

Stukje geschiedenis

De in 1837 gebouwde traditionele graanmolen heeft na 100 jaar bedrijf in 1938 zijn wieken verloren. De achtkantige graanmolen had een bovenkruier. Een krui-inrichting is nodig om de molen in de wind te draaien, zodat de molen optimaal gebruik kan maken van de wind voor zijn functie als graanmolen. Na 100 jaar bedrijf verloor de molen zijn maal functie, en 7 jaar later verdween de molen geheel uit het beeld van Wesepe.

De brand

Aan het einde van de tweede wereldoorlog, daags voor de bevrijding van Wesepe, kreeg de toenmalige molenaar de opdracht van de bezetters om de molen in brand te steken. De molenaar kreeg dit niet over zijn hart. Gezien de zware sanctie, of de molen of de molenaar, heeft zijn zwager de molen in de brand gestoken en is de molen volledig verwoest.

Het idee voor herbouw

Dhr. Henry Franken, inwoner van Wesepe, heeft een passie voor historische gebouwen. Gecombineerd met de wens van de inwoners om weer een molen te krijgen in het dorp, is het initiatief gegroeid. Een lange weg van ontwerp, ideeën, vergunningen volgde. Nu is het tijd om te bouwen.

Rietdekken

De nieuwe molen

Op dit moment herrijst de nieuwe molen in Wesepe. Een achtkantige, 4 wieken rijke molen, gebouwd volgens eerder ontwerp. In tegenstelling tot zijn voorouder, krijgt deze molen geen traditionele functie als graanmolen.

Deze 4 wiekige rietgedekte molen krijgt in de toekomst een dubbele functie. Enerzijds krijgen zowel de molen als de betonnen onderbouw een woonfunctie, de tweede functie wordt het opwekken van energie. Evenals de grote neven van deze molen, wordt de door de wind in gang gezette beweging van de wieken omgezet in energie.

Citaat van dhr Franken: “Ik wilde geen monument bouwen dat verloedert als ik er niet meer ben. Er zit een verdienmodel achter. De molen levert straks elektriciteit op voor ongeveer twintig huishoudens. In de nok komt een modern windmolensysteem. In de molen komt een woning en onder de molen komen nog vijf appartementen, zogenaamde ‘veldkamers’. Die veldkamers worden verhuurd. In de grote woning in de molen ga ik zelf wonen met mijn vrouw.”

Historisch uiterlijk, nieuw binnenwerk

Momenteel hebben WES en Vaags een  engineering-traject opgestart om te onderzoeken welke besturing het beste toepasbaar zal zijn in de authentieke molen. Hoe deze stappen verlopen en wat het vervolg is, delen we met jullie.

Toekomst

De planning is de molen nog in 2021 operationeel te hebben. Volg onze socials, wij houden jullie op de hoogte!

Meer lezen over deze molen?

Meer informatie?

Sjoerd Overpelt

Sjoerd Overpelt

Project ontwikkelaar