• Uw Erfmolen in twee jaar terugverdiend

    WEs-windturbine

Uw Erfmolen in twee jaar terugverdiend – alleen in 2023!

U leest het goed, als u in 2023 investeert in een Erfmolen, kunt u uw eigen inbreng in de molen binnen 2 jaar hebben terugverdiend. Hiervoor moet u de Erfmolen in het kalenderjaar 2023 hebben gekocht of voortgebracht en u moet de molen in gebruik nemen voor 1 januari 2026. Hierna zal deze Erfmolen jaarlijks tot € 20.000,- vrije kasstroom voor u genereren en netjes zijn lening aflossen. Dit is een geweldige kans, omdat na 2023 deze zeer aantrekkelijke regelingen vervallen. Wacht dus niet!

Hoe dan?

Een fantastisch begin van dit blog, maar hoe is dat mogelijk? Door te investeren in een WES Erfmolen, profiteert u in 2023 van fiscale voordelen uit de post-corona aanpak van de overheid en van het laatste jaar van de ISDE-subsidie. Door de netto investering (investering minus fiscale regelingen en subsidie), jaarlijkse onderhoudskosten en levensduur te combineren, kunnen we de jaarlijkse kosten, terugverdientijd en opbrengsten eenvoudig voor u berekenen.

U heeft de mogelijkheid om de Erfmolen te financieren vanuit uw eigen werkkapitaal, maar als u gebruik maakt van bankfinanciering, kunt u alleen in 2023 profiteren van een hefboomeffect dat de terugverdientijd van uw eigen inbreng extra kort maakt. Zo houdt u zelf de harde euro’s beschikbaar voor de bedrijfsvoering.

Kleine agrarische windmolen in Groningen

De uitgangssituatie

  • Een Erfmolen verlaagt uw energierekening structureel, 25+ jaar lang. De molen maakt u onafhankelijker van schommelende energieprijzen en het betalen van huidige en toekomstige belastingen op energie. Met deze besparing kunt u uw bedrijfsactiviteiten verder uitbreiden.
  • De tijdelijke willekeurige afschrijvingsmogelijkheid in 2023 (hierna: TWA 2023) biedt ondernemers de mogelijkheid om investeringen meer en sneller af te schrijven in 2023 dan regulier is toegestaan. Dit verlaagt de fiscale winst aanzienlijk, waardoor over 2023 minder belasting is verschuldigd.
  • We gaan er in dit voorbeeld van uit dat u in 2023 besluit om de Erfmolen aan te schaffen en een aanbetaling van 50% doet. U schaft een Erfmolen aan met een bewezen technologie, goed servicecontract en levensduur van 25+ jaar. Afhankelijk van uw locatie en de toegestane ashoogte van de molen, genereert de Erfmolen een jaarlijkse opbrengst van 75.000 tot 150.000 kWh per jaar.
  • Zo lang u een kleinverbruiker bent (<=3*80A) kunt u aanvullend nog gebruik maken van de ISDE+ subsidie (€ 21.582 voor de WES Erfmolen). Het aanvragen van deze subsidie moet ruimschoots voor het einde van 2023 gebeuren, wacht dus niet!
WES windmolen in Zijpe

Laten we dit voordeel verduidelijken aan de hand van een voorbeeld:

Stel dat u een investering doet van € 250.000,- in een WES-Erfmolen. We nemen aan dat de bank bereid is om 80% van de Erfmolen te financieren tegen een rente van 5%. Hierdoor heeft u een eigen inbreng van € 50.000,- en leent u € 200.000,- van de bank.

In het voorbeeld nemen we aan dat u in 2023 36,93% inkomstenbelasting betaalt (als u een schaal hoger zit, pakt de analyse nog gunstiger uit).

Belastingvoordeel dankzij versneld afschrijven

Met de investering in een Erfmolen komt u in aanmerking voor  het vervroegd afschrijvingsvoordeel (TWA), wat betekent dat u in 2023 tot 50% extra kunt afschrijven. Dit komt neer op maximaal € 125.000,- wat resulteert in een belastingvoordeel van ca. € 46.000,-.

Ook kunt u een beroep doen op de KleinschaligheidsInvesteringsAftrek (KIA) van circa €2.500.

Het voordeel uit de TWA en de KIA komt na aangifte van de inkomstenbelasting, dus eigenlijk na 1 jaar. Uw eigen inbreng van €50.000 is daarmee binnen twee jaar gedekt door belastingvoordeel (gezamenlijk € 48.500,-) en de eerste opbrengst uit de molen.

De Erfmolen brengt genoeg op voor rente, aflossing en rendement

De grote elektriciteitsopbrengst van de Erfmolen zorgt ervoor dat u veel geld bespaart op de inkoop van stroom via het elektriciteitsnet. Omdat u niet altijd alle stroom nodig heeft op het moment dat het waait, levert u ook stroom terug aan het net. De vrije kasstroom voor financiering en voor belasting bedraagt hierdoor jaarlijks circa €20.000. Deze besparing op stroominkoop en opbrengst uit het terugleveren van energie levert genoeg op om rente en aflossing te dekken en rendement op te leveren.

Bekijk hier een rekenvoorbeeld over de kasstroom.

Kleine windmolen in Groningen

De voordelen van deze Erfmolen aanpak in 2023

  1. Na het eerste jaar van productie heeft u al een positieve kasstroom. Dit betekent dat uw inkomsten hoger zijn dan uw kosten. Hierdoor kunt u in combinatie met de benoemde investeringsvoordelen binnen twee jaar uw eigen inbreng van € 50.000,- terugverdienen.
  2. Met dit duurzame landbouwproject kunt u gedurende meerdere generaties jaarlijks inkomsten genereren uit de Erfmolen. Deze inkomsten zijn voldoende om de lening bij de bank af te lossen en dragen bij aan uw duurzame bedrijfsvoering.
  3. Na de aflossing van de banklening kunt u in de komende jaren nog rekenen met een totale vrije kasstroom van ca. € 20.000 per jaar, lekker meegenomen.

Dit voorbeeld illustreert hoe de hefboom van de investering, de subsidie, het belastingvoordeel en de komende vrije kasstromen bijdragen aan een positieve financiële situatie. Deze is uniek in 2023.

Dit voorbeeld gaat over bedrijven in de inkomstenbelasting, maar voor bedrijven in de vennootschapsbelasting gelden dezelfde voordelen, alleen de belastingpercentages zijn anders. Onze adviseurs vertellen u graag meer.

Aarzel niet langer! Maak gebruik van deze unieke kans om uw eigen Boeren Erfmolen winstgevend te maken en profiteer van een duurzame toekomst. We werken graag vrijblijvend een business case uit die aansluit op uw situatie.

Sjoerd Overpelt

Sjoerd Overpelt

Project ontwikkelaar