• Boerenerfmolen, de aansluiting

WES Erfmolen – drieluik deel 3

Na de enerverende dag van installatie, volgt de dag van aansluiten.

De verbindingen zijn mechanisch wel gemaakt, nu nog op alle sturende vlakken. De kabels van de mast moeten nog worden verbonden met de topbox en aan de onderzijde moeten de kabels worden verbonden aan de regelkast en het net.

De windwerkers klimmen omhoog, de werkzaamheden in de gondel worden opgepakt en afgerond. Als de kap dicht gaat, zijn we blij, op naar de volgende stap.

De gondel bestaat uit diverse onderdelen. Aan de rotorkop zitten de bladen, deze vangen de wind en zorgen voor de draaiende beweging. De relatief langzame omwenteling van de rotor, wordt via een tandwielkast omgezet naar een snellere omwenteling, welke de generator aanstuurt.

De generator zet de draaiende beweging om in stroom. De generator kun je vergelijken met een heel grote fietsdynamo. Het draaiende wiel van de fiets zorgt voor het draaien van de dynamo en opwekking van stroom voor de verlichting.

De komende werkzaamheden zijn minder zichtbaar, veel werk gebeurt in en via de regelkast. De regelkast heet in het Engels ‘control cabinet’. En dat is wat deze kast, boordevol techniek ook doet. De draaiende windmolen wieken zorgen via een tandwielkast voor opwek van stroom in de generator. Deze stroom wordt naar beneden geleid naar de regelkast.

De regelkast of besturingskast is de verbindende schakel tussen opwek en het net. De techniek in deze kast zorgt ervoor dat de als wisselstroom opgewekte elektriciteit, eerst omgezet wordt in gelijkstroom om vervolgens in een tweede converter weer te worden omgezet in een aan alle kwaliteitseisen voldoende wisselstroom.

De topbox  en het windstation op de gondel communiceren met de regelkast en leveren ons (op afstand) informatie over omwentelingen per minuut, de windsnelheid, de opgewekte energie en eventuele stilstand.

Kruien

De eerste stap is de controle of er communicatie is met boven, er wordt een test gedaan met het kruien van de molen. Kruien van een molen betekent dat de molen steeds zo draait, dat de bladen optimaal wind vangen.

Een glimlach verschijnt op de gezichten, de molen kruit mooi naar de wind. Dit betekent dat er goede communicatie is tussen control cabinet en de molen.

Werkzaamheden op site

Voor vandaag, dinsdag 24 januari, betekent dit het einde van de werkzaamheden. Ik kom nog bij jullie terug voor het vervolg. De molen kan nog niet in bedrijf gezet worden, enerzijds omdat de klant het huisje voor het control cabinet nog moet bouwen, en anderzijds omdat het grout, de ondersabeling, nog niet kan worden aangebracht ivm de temperatuur buiten. Is deze temperatuur te laag of waait het te hard, dan hard het grout niet goed uit, waardoor de kwaliteit minder zal zijn.

Ik schrijf even verder, inmiddels zijn we een paar dagen verder. De windwerkers van Koppejan en collega zijn weer op site geweest, het grout is geplaatst. Na uitharden volgt inbedrijfstelling. Hierover later meer.

U begrijpt het al, het drieluik wordt een kwartet. Tot later!

Het drieluik – links

Meer informatie? Neem contact met ons op.

José Braakman

‘Duizendpoot’