• Boerenerfmolen - wat er aan plaatsing vooraf gaat

WES Erfmolen, drieluik deel 1

Het is alweer een tijdje geleden dat ik in de pen kroop voor het delen van een zakelijk blog. Waarom ik nu weer schrijf? Omdat ik heel wat te vertellen en te delen heb.

Afgelopen week mocht ik mee op installatie van een Boerenerfmolen bij een agrariër. Een ervaring die ik niet snel vergeet. Het waren 2 indrukwekkende dagen, waarin ik veel geleerd heb. Een rijkdom dat ik erbij mocht en kon zijn en een ervaring die ik graag met jullie deel.

Het blog wordt een drieluik, in 3 delen neem ik jullie mee in mijn ervaring. In dit eerste blog deel ik met jullie de achtergrond: wat is een Boerenerfmolen, waarom investeren agrariërs (en dan met name deze klant) in een Boerenerfmolen en wat betekent zo’n investering voor de toekomstige energievraag op een bedrijf.

In het tweede blog deel ik de ervaring van het installeren van de Boerenerfmolen, en in het derde blog deel ik de aansluiting en oplevering van de molen.

De vrachtwagen wordt geladen met windmolen onderdelen

Wat is een Boerenerfmolen

Wij, Wind Energy Solution (WES), zijn een Hollandse windmolen leverancier in het midden segment sinds 1982. Wij maken en verkopen molens, vroeger bekend als Lagerwey, van 50 tot 250 kW. Voor de Nederlandse markt, voornamelijk bestaande uit agrarische bedrijven en mkb’ers, is de WES50 de meest passende oplossing voor eigen elektriciteit opwek. Afgelopen 40 jaar zijn er al meer dan 1.000 molens van dit model geleverd, een bewezen techniek.

De WES50 Erfmolen is verkrijgbaar op een ashoogte van 15, 25, 30 meter, allen met een rotordiameter tot 20 meter. Welke hoogte op welke locatie gebouwd mag worden, is afhankelijk van het beleid in de gemeente.

Onze WES Boerenerfmolen levert bij een gemiddelde windsnelheid op ashoogte van 5 m/s en een diameter van de wieken van 20 meter, per jaar 125.000kWh. Deze enorme opbrengst van 125.000kWh is dit de best passende erfwindmolen voor de grotere agrariër met een huidig en/of toekomstig verbruik vanaf circa 50.000 kWh/jaar.

Weten hoe deze Erfmolen past op uw bedrijf, rekening houdend met uw verbruik, het beleid in uw gemeente en de wind in uw regio, neem contact met ons op voor een businesscase.

Onze businesscase geeft u zicht op de investering, het rendement, de productie en daarmee uw project rendement (terugverdientijd), rekening houdend met de mogelijkheden in uw gemeente. Mijn collega’s lichten de businesscase en de offerte graag toe in een persoonlijk gesprek bij u aan tafel.

De Erfmolen voor de agrarische sector

De agrarische sector kenmerkt zich door ondernemerschap en veerkracht op duurzaam vlak. Warmtewisselaars, nieuwe technieken in de mechanisatie, nieuwe emissiearme stallen en duurzame oplossingen zijn geïntegreerd in de genen van de ondernemers.

Al in de jaren 80 van de vorige eeuw investeerden agrariërs in kleine windmolens. Vele van de toen geïnstalleerde Lagerwey molens (Lagerwey werd in 2003 WES) draaien nog steeds.

Na deze periode zette de overheid in op groot wind (zowel op land als op zee). Kleine windmolens voor eigen opwek van elektriciteit mochten jarenlang niet. Sinds ca 2 jaar is daar verandering in gekomen, het beleid geeft weer ruimte voor een Boerenerfmolen. Een Erfmolen zorgt voor opwek van de eigen elektriciteit, net als zonnepanelen. Het voordeel van wind boven zon is de beschikbaarheid en de continuïteit in energie opwek. Waar zonnepanelen alleen bij zonnig weer, en overdag een aantal uren (piek) opbrengsten leveren, is de opwek met wind veel constanter en daarmee is ook de belasting van het (eigen) net constanter en niet onbelangrijk een kosten besparing op de dure energie momenten in de markt.

Met de investering van een WES Boerenerfmolen gaat de agrariër voor eigen opwek van elektriciteit. Naast het duurzame aspect, is het ook een strategische beslissing in kosten en onafhankelijkheid. De klant weet, met de aanschaf van een WES Erfmolen, wat de toekomstige kosten per kWh worden. Daarmee wordt hij onafhankelijk van de fluctuaties en stijgingen van de energieprijzen.

Wij schreven hier al vaker over, zie deze links voor eerder geschreven blogs.

Volg deze link voor het artikel over het inspelen op de stijgende energieprijzen.

Volg deze link voor het artikel over onze WES Erfmolen.

De erfmolen bij deze klant

De klant waar wij de WES Erfmolen installeren heeft een kalvermesterij. Kalveren komen op een leeftijd van ca 14 dagen op de boerderij. Zij blijven ca 5 à 6 maanden. Zo maakt de ondernemer 2 rondes in een jaar.

De ondernemer investeerde al eerder in een houtkachel. Deze levert warmte aan 2 huizen, de stallen, de kantine en een grote hal. Zo is dit bedrijf al gasvrij. Met de komst van de Erfmolen, gaan zij ook de toekomstige elektriciteit duurzaam opwekken.

Erfmolen en toekomstige energievraag

Het investeren in een Erfmolen helpt de agrariër in het energie neutraal maken van zijn of haar bedrijf, zorgt voor onafhankelijkheid van fluctuerende energieprijzen en zorgt voor verlaging van de energie rekening.

Met de investering in de Erfmolen zet de klant als het ware zijn toekomstige kWh prijs vast. Immers, met de kennis van de investering, de jaarlijkse kosten en de geprognotiseerde opbrengsten voor eigen gebruik, weet de agrariër welke prijs hij of zij in de toekomst betaalt voor de stroom.

Meer informatie? Neem contact met ons op.

José Braakman

‘Duizendpoot’

0226-425150